Tilbage til forside
border
    Forside
    Destinationer
    Nyheder
    Historie
    Sprog
    Vejr / Klima
    Mad / Opskrifter
    Søgetjenester
    Links
    Hvem er vi?
    Forbehold
    Kontakt
Border
border
 
Optimeret til 1024 x 768
border
< Tilbage.
border
border Perioden 100 - 1100
border
border

Ca. 100
"Dvipantara" eller "Jawa Dwipa" kongeriget på Java og Sumatra bliver omtalt af Indiske lærde. Prince Aji Saka introducerer et skrift system på Java, baseret på skrifter fra det sydlige Indien. Hinduistiske konger regerer i Kutai på Kalimantan. "Langasuka" kongedømmet opstår omkring Kedah på den Malaysiske halvø. Tidlige civilisationer på Java og Sumatra var stærk påvirket af Indien.
Den Indonesiske kultur og sprog idag viser stadig en stærk indflydelse fra Sanskrit sprog og litteratur.

Ca. 425
Buddhismen når til Sumatra. Optegnelser og kilder fra denne tid er sparsomme, men vi ved at sofistikerede kulture allerede eksisterede. Kongerne og byerne på Sumatra og Java er omtalt i kilder fra Kina, fordi der havde været udsendt ambassadører dertil. Arabere og Persere kendte til området fra købmænd og selv romerne og grækerne kendte til området. Kilder fra Indonesien selv er meget få, da alt blev skrevet på palmeblade og andre materialer der ikke holdt længe. Meget af vores viden om Indonesien stammer fra sten bygninger og inskribtioner. På det tidspunkt hvor vi starter at få tydelige kilder fra Java og Sumatra eksisterer der allerede store bygninger, sculpture, klassisk musik, dans og monumenter. Meget af det eksisterer stadig i dag.

Ca. 500
Begyndelsen af Srivijaya kongedømme nær Palembang, på Sumatra.

Ca. 670
En kinesisk rejsende I Ching besøger Palembang, hovedstaden for Srivijaya. Hindu templer bliver bygget på Dieng plateauet nær central Java.

Ca. 686
Srivijaya besejrer Melayu kongedømmet nær Jambi, og sender en expedition mod kongedømmerne på Java. Sten tavler dateret 683 og 686 fra det sydlige Sumatra og Bangka beskriver den militære kampagne Srivijaya førte imod Melayu og kongerne på Java. De er de ældste kendte inskribtioner på et Malayo-Polynesisk sprog.

700
Suwawa kongedømmet blomstre I det nordlige Sulawesi. På dette tidspunkt har Srivijaya allerede erobret Kedah, på den Malaysiske halvø.

Ca. 770
Sailendra kongen Vishnu (or Dharmatunga) begynder opførelslen af Borobudur. Samtidig påbegyndes tempelbygninger på Prambanan. Buddhisme, 1 af Indoenesiens 5 religioner.

Ca. 825
Borobudur bliver færdig gjort under Kong Samaratunga.

Ca. 835
Samaratunga dør. Hans unge søn Balaputra bliver taget fra tronen af hans søsters mands far, Patapan fra Sanjaya, som erstatter Buddhisme på Java med Hinduisme. På dette tidspunkt er Buddhistisk kultur nået helt ud til Lombok.

Ca. 850
Pikatan besejrer styrker fra Balaputra, og overgiver sin trone for at blive asket. Han bliver efterfulgt af Kayuwani. Balaputra, en af arvtagerne til Sailendra tronen, flygter til Sumatra og overtager magten i Srivijaya. Kong Warmadewa regerer på Bali. Fra denne tid findes en version af Ramayana fortællingen på gammel Javanesisk. Mange lignende værker har sikkert eksisteret, men har ikke overlevet.

Ca. 898
Sanjaya Kongen Balitung tager magten på central Java. Sten tavler af Kong Balitung er de første der nævner "Mataram" på central Java.

Ca. 910
Sanjaya Kongen Daksa efterfølger Balitung i Mataram. Han begynder bygningen af de store templer ved Prambanan.

929
Sanjaya Kongen Mpu Sindok tager magten. Han flytter hoffet fra Mataram til øst Java (nær Jombang). Et stort udbrud fra vulkanen Merapi i 928 eller 929 kan være årsagen til at kongen og hoffet flytter østpå.

975
Kong Udayana fra Bali, far til Airlangga, bliver født.

985
Dharmavamsa bliver konge af Mataram. Han erobrer Bali og grundlægger et bosættelse i vest Kalimantan. Dharmavamsa er kendt for befalingen af en oversættelse af Mahabharata til Javanesisk.

990
Dharmavamsa og Mataram sender en hær af sted for at angribe Srivijaya og erobre Palembang, men de fejler.

992
Kong Chulamanivarmadeva af Srivijaya sender en ambassadør til Kina for at bede om beskyttelse imod styrkerne fra Dharmavamsa på Java.

1006
Srivijaya angriber og ødelægger Mataram. Paladset bliver brændt og Dharmavamsa slået ihjel. Airlangga (dengang 15 år gammel) undslipper. Adskillelige år med kaos på Java følger. På denne tid bliver Caritha Parahyangan skrevet, det ældste dokument på Sundanesisk. Det fortæller historier om Sanjaya kongerne af Mataram.

1017
Rajendra Chola, konge af Coromandel i Indien, angriber Srivijaya.

1019
Airlangga tager magten i øst Java, grundlægger Kahuripan kongeriget, slutter fred med Srivijaya, beskytter både Hinduer og Buddhister. Over flere år udvider hans sin område til central Java og Bali. Han forener områder der havde været sammen men skilt over tiden. Airlangga bliver husket i dagens Indonesien som et forbillede for religiøs tolerance. Han brugte sine tidlige år som eneboer i junglen.

1025
Rajendra Chola fra det sydlige Indien tager magten på den Malaysiske halvø fra Srivijaya i tyve år. Chola angriber Jambi og andre områder af Sumatra. Airlangga udvider sit magt område til Kahuripan da Srivijaya er svækket. Under Airlangga, bliver havnene i det nordlige Java, især Surabaya og Tuban, store vigtige handelscentrefor første gang. Dette skyldtes dels svækkelsen af Srivijaya, som gjorde det usikkert at handle der. På denne tid er Tumasik et lille kongerige på det sted der idag er Singapore På dette tidspunkt blomstre Panai kongeriget i Batak området i det nordlige Sumatra.

1030
Airlangga gifter sig med datteren af Sangrama Vijayottungavarman, Konge af Srivijaya.

1045
Airlangga deler sit kongerige Kahuripan i to kongeriget, Janggala (Malang) og Kediri. Et til hver af hans to sønner, og abdicerer for at leve som eneboer. Han dør 4 år efter.

1068
Vira Rajendra, konge af Coromandel, erobrer Kedah fra Srivijaya. Flere angreb fra Chola sker på Sumatra.

border
border   border
border
< Tilbage.
Netscape kÝrestol
Border
border
 
border
Netscape kÝrestol
     
     
border
border
© 2003 DanIndo